İngilizce OFF-SET kelime kalıbının kullanılmasıyla Türkçe diline uyarlanarak, kağıt ya da kağıda benzer materyallere yapılan bir baskı işidir. Ankara ofset baskı gibi gazete, dergi, kitap, kartvizit ile broşür gibi birden fazla ürünlerin basımlarını gerçekleştiren kuruluşlar vardır. Baskı sistemlerinde sık tercih edilen bir yöntemdir. Aynı zaman diliminde oldukça fazla basım alınabilmesinden ötürü günlük yayımlanan gazetelerin baskısında fazla tercih edilmektedir.
Oldukça yeni bir teknik konumunda bulunan ofset baskı ile basımı yapılacak görsel, yağlı mürekkep ile yüzey kısmı düzleştirilmiş kireçtaşına çizimi yapılmaktadır. Söz konusu işlem sonrasında uygulanacak özel bir çözelti ile görselin bulunmadığı yerlerin emilerek, görselin oluşmasına neden olacak yağlı bölgelere ulaşmamaktadır. Ofset baskı oldukça düz şekilde uygulanan bir tekniktir. Bundan dolayı da baskılar el ile hazırlanan ve ya fabrikasyon kalıplar kullanılarak yapılmaktadır. Elle hazırlığı yapılan kalıplara nazaran fabrikasyon kalıplar daha maliyetli olsa da, daha kaliteli bir iş çıkmaktadır.
Ofset Baskı Çalışma Prensibi
Ankara ofset baskı faaliyetlerinin düşük maliyette olmasının yanı sıra hızlılığı avantajlı bir neden olmasından ötürü, tüm dünya genelinde sık şekilde kullanılan bir sistem haline gelmiştir. Gerçekleştirilen baskı sistemi suyun yağ bazlı mürekkep ile karışmaması ilkesine dayalı hareket edilmektedir. Basım sırasında kullanılacak kalıptaki basım görecek kısımların diğer basım görmeyecek kısımlar ile eşit yüksekliğe sahip olmasından dolayı düz baskı sistemi ve ya endirekt baskı sistemi olarak da bilinmektedir. Söz konusu baskı sisteminde kullanılmış olan farklı metallerden yapılmış kalıpların yüzey kısmı ışığa karşı oldukça duyarlı emaye adı verilen madde ile kaplanmıştır. Bu emaye maddesi ile birlikte mürekkep tutularak suyun itmesini sağlamasından dolayı ofset baskı sistemi açısından büyük önem arz etmektedir.
Kullanılacak ofset baskı makinesi ile bir seferde renkli baskı yapılabilmektedir. Çünkü basım gerçekleştirilecek her renk bakımından kırmızı, mavi, siyah ve sarı gibi farklı birimlere sahiptir. Söz konusu renklerin elde edilmesi bakımından kullanım görmektedir. Baskı kağıdı seçiminde bu renklerin seçimi önemlidir.
Ofset Baskı Çeşitleri
Ankara ofset baskı gerçekleştirilirken ofset baskı ve web ofset baskı gibi iki farklı ana kola ayrılmaktadır.
Tabaka Ofset Baskı
Baskı materyali olarak tabaka kağıtlar kullanılarak gerçekleştirilmektedir. 25x35 cm ile 70x100 cm’e kadar farklı boyutlara sahip baskılar yerine getirilebilmektedir. Kitap, dergi, gazete gibi ürünlerin basımlarında kullanılmakta ve oldukça uygundur. Türevleri arasında iki, dört, beş, altı, sekiz, on ve on iki renkli gibi makineler yer almaktadır.
Web Ofset Baskı
Bobin kağıtlar aracılığı ile yapılan bir ofset baskı çeşidi olarak bilinmektedir. Yapılan tabaka ofsete nazaran daha yüksek hıza sahip ve daha düşük maliyetler üzerinden yapılan çeşittir. Günümüzde sık şekilde kullanım örgen gazetelerin ve dergilerin basımlarında kullanılmaktadır. Tüm baskılarda izlenecek yol hakkında fikir sahibi olmak gerekmektedir.