Yurtdışı marka tescil danışmanlığı, bir şirketin yurtdışındaki ticaret faaliyetlerini etkin bir şekilde yapabilmesi için yürütülen danışmanlık hizmetidir. Bir markanın yurtdışında tescil alması şirket adına önemli bir eylem olarak görülür.
Markanın tescil alması ise markanın yurt dışında korunmasını ve bazı haklara sahip olmasını sağlar. Dolayısıyla uluslararası ticaret yapan firmalar için sadece Türkiye'de markanın tescil alması yeterli değildir.
Yurtdışı marka tescil danışmanlığı veren Blue Ajans, bu süreçte size yardımcı olmaktadır. Yurt dışı marka tescil danışmanlığının birçok sisteminin olduğunu belirtmek gerekir.
Yurtdışı Marka Tescil Başvurusu Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yurtdışı marka tescil başvurusu öncesinde dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Öncelikle bu süreçte benzerlik araştırması yapılmalı ve olası riskler önceden değerlendirilmelidir.
Dolayısıyla benzerlik araştırması yaparak markanın tescilinde sonradan çıkabilecek sorunları giderebilirsiniz.
Diğer dikkat etmeniz gereken unsur ise kullanım zorunluluğunu tespit etmektir. Kullanım zorunluluğu, pek çok ülkenin yasaları gereği dikkate alınmaktadır. Başvurudan sonra koşulların karşılanma durumunda bu unsur dikkate alınır. Ayrıca yurt dışı marka tescil kullanılmama sebebine bağlı olarak iptal riski de göz önünde bulundurulmalı ve kaldırılmalıdır. Bu süreçte yurt dışı tescil danışmanlığı, tüm riskleri göz önünde bulundurarak süreci sorunsuz bir şekilde gerçekleştirir.
Markanın Yurtdışında Tescili Nedir?
Bir markanın belirli bir ülkede tescil edilmesi, o ülkede korunmasını ve kullanılmasını sağlar. Yani, yurt dışında marka tescili olan şirket, yabancı ülkede benzer markanın kullanılmasına engel olabilir. Ancak, birçok ülkede tescil edilen marka, ülkelerin mevzuatına göre korunur ve işlemlere tabi tutulur.
Özellikle de yurtdışında ticaret faaliyetleri gösteren bir şirketin markasının tescil edilmesi oldukça önemlidir. Ticaret faaliyetleri başladıktan sonra, markanın korunması için tescil ettirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, şirket haricinde başka kişiler markayı görüp kendine adına tescil ettirebilir. Bu tarz durumlarda tescil başvurusu yapan ve tescil alan kişilerin itiraz ve hükümsüzlük davası açmaları gerekmektedir. Bu hukuki süreçte ise avukatlar ve marka vekilleri söz sahibi olurlar. Böyle sorunlardan kaçınmak için yurtdışına ticaret yapmadan önce marka tescilin yapılması önerilmektedir.
Blue Ajans, markanızın yurtdışında korunmasına yönelik Avrupa Birliği ve Madrid Protokolü gibi anlaşmalar çerçevesinde yetkin ve güvenilir uzmanlardan oluşmaktadır. Bu uzmanlar, yurtdışı tescil başvurularınızı yapar ve sonuçlandırır.
Ürünleriniz bu süreçte Türkiye ve yabancı ülkelerdeki müşterilerine markalı olarak gönderilecektir. Eğer markanız gönderdiğiniz ülkede tescilli ile sürekli olarak kapasite artacak ve ihracatınızı yapmanız daha da kolay hale gelecektir.
Markanın tescilli olmaması ise bir süre sonra markanızın ihracatını yapamaz hale gelmeniz muhtemeldir. Bu nedenle yurt dışı marka tescil danışmanlığı yapan Blue Ajans ekibinden bilgi almanızı öneririz.
Marka Tescil Yöntemleri
Farklı ülkelerde markanıza tescil yaptırmak istiyorsanız 4 farklı yöntemin kullanıldığını bilmelisiniz. Uluslararası Marka Tescili (Madrid Protokolü Sistemi), Topluluk Marka Tescil Sistemi, Ulusal Marka Tescili ve Bölgesel Marka Tescili söz konusu olan tescil yöntemlerindendir. Bu tescil yöntemleri ile ilgili önemli ayrıntılar aşağıdaki başlıklarda verilmiştir.
Uluslararası Marka Tescili (Madrid Protokolü)
1999'da imzalanan Madrid Protokolü, şirketlere Türkiye'den yapılan tek bir başvuru ile Avrupa Birliği'ni de kapsayan pek çok ülkede marka koruması sağlamaktadır. Madrid Protokolü kapsamında uluslararası marka tescil yetkisine sahip olan kurum, Cenevre, İsviçre merkezli Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO)'dür. Bu protokol sayesinde markalar belirlenen üye ülkelerde ya da tüm üye ülkelerde tescil edilebilir.
Topluluk Marka Tescili
Avrupa Topluluğunda tüm üye ülkeler için tek bir başvuru ile marka koruması sağlanabilen sistem OHIM (Office For Harmonization In The Internal Market) üzerinden işlemektedir. Bu koruma için yetkili merci, İspanya'da konumlanan İç Uyum Ofisi'dir.
Topluluğa üye olan devletlerde geçerli marka tescili, sadece bir başvuru ile elde edilebilmektedir. Türkiye'nin de içinde bulunduğu Paris Sözleşmesi sayesinde Türk vatandaşları da Avrupa'da Topluluk Markası'nı tescil edebilir ve bu markalarını Avrupa sınırları içerisinde koruma altına alabilirler.
Ulusal Marka Tescili
Üye olmadığınız toplu tescil sistemleri olan kuruluşlarda her ülke için ayrı ayrı başvuruda bulunarak marka koruması alabilirsiniz. Ulusal düzeyde marka tescil edilirken, farklı ülkeler karşılıklı anlaşmalara dayanarak işlem yaparlar.
Marka tescil başvurusunun onaylanmasından belgenin alınmasına kadar geçen süre genellikle 2-4 yıl arasında değişir. Ancak bazı ülkelerde bu sürecin 5 yıla kadar çıkabileceği de gözlemlenmiştir.
Bölgesel Marka Tescili
Birden çok ülkenin birleşerek üye devletler için geçerli bir koruma mekanizması kurduğu yapıya Bölgesel Tescil Sistemi adı verilir. OAPI-Afrika Fikri Haklar Örgütü üyesi ülkeler şu şekilde belirlenmiştir:
- Benin
- Burkina-Faso
- Cameroon
- Central AfricanRepublic
- Chad
- Congo
- EquatorialGuinea
- Gabon
- Guinea (Conakry)
- Guinea-Bissau
- IvoryCoast
- Mali
- Mauritania
- Niger
- Senegal
- Togo
Bu ülkelerde tek bir markanın bölgesel olarak tescil edilmesi söz konusudur. Diğer yandan da BENELUX üyesi ülkeler bölgesel marka tescili sağlamaktadır. Bu ülkeler arasında ise Belçika, Hollanda ve Lüksembourg olup tek başvuru ile üç ülkede marka tescili alınabilmektedir. Yurtdışı marka tescil danışmanlığı sunan Blue Ajans ile iletişime geçerek detaylı bilgiler alabilirsiniz.
Yurtdışı Marka Tescili Nasıl Yapılır?
Yurtdışı marka tescil işlemi, hangi ülkenin sözleşmesine bağlı olarak değişir. Dolayısıyla marka tescil danışmanlığı tarafından size sunulan ülke protokollerinden birini seçmeniz gerekir. Bu ülkeleri pazar hacmi ve ticaret faaliyetleri açısından değerlendirerek karar vermeniz daha doğru olacaktır. Bu süreçte markanın tescil edilebilmesi için benzersiz bir marka olması gerekmektedir. Bu nedenle tescil edilmek istenen ülkede markanın benzerlerinin olup olmadığı araştırılmalıdır.
Yurtdışı marka tescilinde en çok tercih edilen uluslararası anlaşma Madrid Protokolüdür. Bu anlaşma, tek bir başvuru ile birçok ülkede markanın tescillenmesini sağlar. Bu süreçte hukuki işlemler de olabileceği için ilgili uzmanların eşliğinde sürece başlamak önemlidir. Eğer belirli bir ülkenin protokolü seçildiyse başvuru formu doldurularak gerekli belgelerin hazırlanması sağlanır.
Marka tescil başvuru sürecini takip etmek gerekir. Marka tescil danışmanlığı, bu süreçte her adımı takip ederek size bilgi verir. Şirketler ve bireylere birebir özel bir danışmanlık hizmeti sunulur ve sürecin etkili bir şekilde takip edilmesi gerekir.
Marka tescil başvurusunun onaylanması belirli bir süreci kapsayabilir. Bu süreçte markanız korunma altında olacağı herhangi bir endişeye gerek yoktur. Genelde markanın tescili 10 yıl süre boyunca geçerlidir. Marka tescil süresi geçtikten sonra yeniden tescil ettirmeniz gerekebilir.
Birden çok ülkede marka tescili yapmak istiyorsanız bu süreç kapsamlı ve detaylı olabilir. Dolayısıyla uzman kişilerden danışmanlık hizmeti alarak süreci daha basit hale getirebilirsiniz. Yurtdışı marka tescil danışmanlığı hizmeti sunan Blue Ajans ile iletişime geçerek markanızın tescil süreci hakkında bilgi alabilirsiniz.
Yurtdışı Marka Tescil Danışmanlığı Hizmeti
Blue Ajans, marka tescil konusunda sektörün öncü temsilcilerinden biridir. Müşterilerine kaliteli ve profesyonel danışmanlık hizmetleri sunmayı ilke edinmiştir.
Deneyimli ekibi ile markanızın tescil sürecini başından sonuna kadar takip eden bu ajans, her aşamada size rehberlik eder. Küresel çapta markanızın değerini korumak ve rekabette öne çıkmak istiyorsanız Blue Ajans'ın sunduğu danışmanlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.