facebook

Sitemap.xml Nedir, Nasıl Oluşturulur

Anasayfa / Sitemap.xml Nedir, Nasıl Oluşturulur
Sitemap.xml Nedir? Nasıl Oluşturulur?
Sitemap.xml Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Bir web sitesinin arama motorlarıyla keşfedilip indekslenmesinde yararlanılan dosyaya sitemap.xml adı verilmektedir. Sitemap.xml dosyası sayesinde web sitesindeki tüm sayfa ve içeriklere ulaşılabilir.

Blue Ajans ile iletişime geçerek web sitenize “sitemap.xml” dosyası oluşturtabilirsiniz.

Sitemap, site haritası olarak adlandırılıyor. Site haritası, xml dosya formatında hazırlanmaktadır. Site haritasının içerisinde yalnızca web sitesindeki olan sayfa adresleri yer almaktadır. Bir web sitesinde mutlaka olması gereken ögelerin başında geliyor.

Sitemap.xml sayesinde web siteleri arama motorları tarafından keşfedilir. Böylelikle web site yukarıda belirtildiği gibi hem indeksleme hem de sıralama alır. Sitemap.xml, web sitesindeki tüm sayfa ve içerikleri gösterdiğinden dolayı taramada verimli ve hızlı gerçekleşmektedir.

 

Sitemap.xml Nasıl Oluşturulur?

 

Sitemap.xml oluşturma işlemi için şu adımların takip edilmesi gerekiyor:

 

Site Haritasını Belirleme

İlk olarak web site hiyerarşisi ve yapısının anlanması gerekiyor. Bunun içinde mutlaka site haritası oluşturulmalıdır. Oluşturulan harita web sitesindeki farklı ilişki ve sayfaları göstermektedir.

 

XML Dosya Oluşturma

Ankara web tasarım çalışmaları kapsamınsa sitemap.xml oluşturulmaktadır. XML dosyasını oluşturmak için XML düzenleyici ya da metin düzenleyici kullanılır. Yeni bir dosya oluşturularak “.xml” uzantısı kullanılmaktadır. Bu oluşturulan dosya, “sitemap.xml” şeklinde adlandırılabilir.

 

URL’ler Ekleme

Sitemap.xml’e web sitedeki URL’ler eklenebilir. Her URL’de bir adet “URL” etiketi kullanılması gerekiyor. Ayrıca “loc” etiketiyle de URL’nin belirtilmesi gerekmektedir. Sitemap.xml içerisine ayrı şekilde web site URL’leri eklendiğinde arama motorlarının işi kolaylaşır. Çünkü her URL’nin sitemap.xml içerisinde yer aldığını arama motorları anlar ve taranması gerektiğine kanaat getirir.

 

Etiket ekleme

Sitemap.xml oluşturma işlemi için müşterilerin istekleri doğrultusunda etikette eklenebiliyor. URL ekleyebilmek için çeşitli bilgilerin girilmesi gerekiyor. Örnek olarak; web sitesindeki yapılan değişikliklerin son tarihi “lastmod” etiketiyle de belirtilebilir.

 

Sitemap.xml’in Site Dizini Üzerine Eklenmesi

Sitemap.xml kaydedildikten sonra “public_html” ya da web sunucusundaki kök dizininde saklanmalıdır. Daha sonra da dosya web sunucusuna eklenmelidir.

 

Sitemap.xml, Arama Motorlarına Gönderilir

Sitemap.xml, Google Search Console vb. arama motorlarındaki web yönetim araçlarına gönderilmektedir. Buradan da arama motorları tarafından sitemap.xml’in bulunması sağlanır. Ayrıca web sitenin indekslenmesi de bu adımda yapılmaktadır.

 

Sitemap.xml Etiketlerini Ekleme

Sitemap.xml oluşturulduktan sonra sitemap etiketleri eklenir.

 

Sitemap.xml Avantajları Nelerdir?

 

Sitemap.xml oluşturma işleminin avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:

  1. Sitenin trafiğini ve organik arama sıralamasını iyileştirmektedir.
  2. Google’ın siteyi daha hızlı dizine eklemesi sağlanır. Ayrıca web sitesindeki önemli olan sayfalara dikkati çeker.
  3. Arama motorlarına sitemap.xml rehberlik etmektedir.
  4. Google, web sitesini daha kolay bularak sitedeki içeriğin hızlıca dizine eklenmesini sağlar.
  5. Web sitenin üzerinde yer alan sayfalar değiştiği zaman sitemap.xml arama motorlarını bilgilendirir. Örneğin; web site güncellendiği, yeni içerik eklendiği ya da kaldırıldığında sitemap.xml tarafından Google’a bilgi verilir.
  6. Google web sitelerini belirli sürede tarar. Diğer bir ifadeyle web siteyi taramak için belirli süre harcamaktadırlar. Süre sona erdikten sonra da tarama işlemi Google ve arama motorları tarafından bırakılır. Sitemap.xml arama motorlarına önemli olan dosyaları gösterir. Önemli olan dosyaların taranmasına yönelik rehberlik eder. Eğer sitemap.xml olmazsa arama motorları önemsiz olan dosyaları da taramaya başlar.

 

Sitemap.xml Oluşturmak SEO Açısından Önemli midir?

 

Sitemap.xml oluşturmanın SEO açısından da önemi vardır. Bir web site içerisindeki güncel ve yeni sayfaların arama motorları tarafından fark edilmesi çok önemlidir. Sitemp.xml sayesinde web sitesinin en altındaki sayfalara dahi ulaşılır. Web sitenin sayfaları arama motorlarının aramalarında listelenmeye başlar. Çünkü arama motorlarına ait botlar tarafından sitenin yapılandırılmış bağlantı listesine ulaşılır.

Sitemap oluşturma özellikle haber, e-ticaret gibi siteler için hayati önem taşıyor. Bir web sitesinin sayfası ne kadar çoksa tarama süresi de aynı oranda artar. Bundan dolayı da sitemap.xml’nin önemi artıyor. Sitemap.xml, sayfa sıralamasını direkt etkilemiyor. Ancak SEO açısından yukarıda da belirttiğimiz üzere hayati önem taşımaktadır.

Sitemap.xml sayesinde web sitesindeki sayfalar çok hızlı taranır. Bunun akabinde de arama motorunda daha kolay listelenmeye başlar.

Google başta olmak üzere Yandex gibi arama motorlarına ait botlar web sitelerini ziyaret eder. Bu ziyaret sonucunda sayfalar taranır. Sitemp.xml olan web sitelerin sayfaları olmayanlara kıyasla daha hızlı taranmaktadır. Bu da web sitenin daha hızlı arama sonuçlarında görünmesini sağlamaktadır.

Sitemap oluşturma işleminin ardından web sitelerin en derinindeki sayfalar dahi hızlıca taranmaktadır. Sitenin derinindeki sayfalara ana sayfa üzerinden dahi zor ulaşılmaktadır. Birkaç tıklama sonucunda ulaşılabilen bu sayfalara arama motorlarına ait botlarında ulaşması zordur. Fakat sitemap.xml sayesinde bu durum kolaylaşır.

Sitemap.xml ile web sitesindeki tüm sayfalar düzenli şekilde listelenmektedir. Dolayısıyla web sitesi sayfalarına ait bağlantılarında ne derece sağlıklı olduğu anlaşılır.

 

Sitemap.xml Oluşturulurken Nelere Dikkat Edilmeli?

 

Sitemap.xml oluşturulurken şu noktalara dikkat edilmesi gerekiyor;

  1. Zip ile sitemap sıkıştırılmalıdır.
  2. 50 binden çok URL içermemelidir.
  3. Birden çok dil seçeneğine sahip web sitelerinde yalnızca bir dil için URL oluşturulmalıdır.
  4. UTF 8’le dosyalar kodlanmalıdır.
  5. Sitamap.xml’nin sıkıştırılmış şekli 10 MB’den büyük olmamasına dikkat edilmelidir.
  6. URL’leler doğru şekilde kullanılmalıdır.
  7. Latin alfabesi dışında başka harf kullanılmamalıdır.
  8. Sayısal olmayan karakterlere de asla yer verilmemelidir.

Sitemap.xml oluşturma süreci ile ilgili daha detaylı bilgi için Blue Ajans ile iletişime geçebilirsiniz.



Yazar

dogukan-gumussoy

Doğukan Gümüşsoy

Blue Ajans Kurucusu & Dijital Pazarlama Uzmanı

Lisans eğitimini bilgisayar mühendisliği bölümünde tamamladıktan sonra Blue Ajans'da kurucu ve dijital pazarlama uzmanı olarak çalışmaktadır.



Paylaş

Sayfamızı faydalı bulduysanız sosyal medya adreslerinizde paylaşarak daha fazla kişinin doğru içeriğe ulaşmasını sağlayabilirsiniz.



Yorumlar ( 0)



Yorum Yapın

logo ×
Blue Ajans
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabilirim?
1