Katı şekildeki maddenin ısının etkisiyle direkt gaz durumuna geçmesine, süblimasyon adını veriyoruz. Bu tanımdan yola çıkarak “süblimasyon baskı nedir” sorusunu aşağıda detaylı açıklayacağız.
Printer çıkıntısıyla kâğıda desen uygulanır. Kâğıt üzerine uygulanan deseni daha sonra kumaş gibi malzemelere basınç ve ısı tekniğiyle aktarabilirsiniz. Süblimasyon baskı yönteminde; basınç ve ısıdan yararlanarak özel mürekkebin katı şekilden direkt gaz duruma geçmesi amaçlanır. Gaz hale geçen mürekkep, kumaş benzeri materyallerin üzerine ya da içeriğindeki polimer yüzeye direkt işlenerek desenin oluşmasını sağlar. Süblimasyon baskı özetle; logo, görüntü ve resim vb. görsel tasarımların farklı malzemeler üzerine aktarılmasına sağlıyor. Süblimasyon tasarımın en yaygın kullanımını şu şekilde açıklayabiliriz: Kâğıdın üzerine mirror(ters) şekilde basılan görüntünün kumaş, metal gibi nesnelere basınç ve ısı yoluyla transfer edilmesidir.
Süblimasyon Baskı Ne İşe Yarar?
Süblimasyon baskı ürünleri çok canlı renklerden oluşuyorlar. O nedenle popüler olduklarını söyleyebiliriz. Süblimasyon baskıların hem mekanik aşınmaya hem de çizilmelere karşı çok dayanıklı oldukları söylenebilir. Özellikle iç mekân tasarımlarında sublimasyon baskı kullanıldığı takdirde; baskının yapıldığı ürünlerde çok uzun sene solma ya da yıpranma gibi sorunlarda olmaz. Ayrıca tekstil ürünlerine yapılan süblimasyon baskılarda dayanıklıdır.
Günümüzde süblimasyon baskı yöntemi, dış mekân tasarımlarında da çok kullanılıyor. Dış mekân tasarımlarında özellikle baskı yapılacak ürün güneşin altında sürekli kalacaksa mutlaka UV dayanımının artırılması gerekiyor. UV dayanımının artırılması içinde baskının üzerine özel veya lak kaplamaların kullanılması gerekiyor. Süblimasyon baskı tekniğini şu ürünlerde de kullanabilirsiniz:
- ♦ Yaka kartı
- ♦ Mouse pad
- ♦ Plaket
- ♦ Bardak altlığı
Süblimasyon Baskı Nasıl Yapılır?
Süblimasyon baskı tekniği örneğin bir tişörte uygulanacaksa şu adımları takip ediniz:
- ♦ İlk olarak baskı yapmayı düşündüğünüz grafiği hazırlayınız.
- ♦ Grafik hazırlandıktan sonra çıktısının özel mürekkep yüklenen yazıcıyla birlikte transfer kâğıdı üzerine aktarılması gerekiyor.
- ♦ Isı presiyle grafik çıktısını tişörtün üzerine yerleştiriniz.
- ♦ Hem sıcaklık (185 santigrat derece) hem de yüksek basınçta 60 saniye presleme işlemi yapınız.
- ♦ Transfer kağıdının üzerindeki mürekkep; uygulanacak sıcaklık ve ısıyla beraber sıvı hale geçmeden buharlaşarak gaz halini alır.
- ♦ Gaz hale dönüşen mürekkep daha sonra tişörtün üzerindeki ipliklere yapışıp tişörtü boyar.
Süblimasyon Baskı Yapımında Hangi Malzemeler Kullanılır?
Süblimasyon baskı yapabilmek için şu malzemeleri temin etmeniz gerekiyor:
♦ Baskı ve Bilgisayar Yazılımı
Müşterilerinizin isteği doğrultusunda fotoğrafın ya da grafiğin üzerinde bazı değişiklikler yapabilirsiniz. Ürünün özelliklerine bakarak baskıyı kişiselleştirebilirsiniz. Süblimasyon baskı işlemlerini; gelişmiş bilgisayar üzerinden foto editör yazılımlarını da kullanarak görsel ayarlamalarını yapabilirsiniz.
♦ Süblimasyon Transfer Kâğıdı
Baskı işleminin gerçekleşeceği yere mürekkebin kolayca uygulanması süblimasyon transfer kağıtlarıyla mümkündür. Süblimasyon transfer kağıtları dışındaki kağıtlarla yapılan baskı işlemleri başarısız sonuçlara sizi ulaştırır.
♦ Süblimasyon Yazıcı
Baskı işlemini uygulayacağınız ürünün türüne göre doğru bir yazıcı seçilmelidir. Böyle yazıcıların termal kafa dışında özel baskı kafası kullandıklarını söyleyebiliriz.
♦ Baskı Presi
Isıyla basıncı yüzeyin üzerine eşit şekilde dağıtacak preslerin süblimasyon baskılarda kullanılması gerekiyor. Presler, baskının uygulanacağı yüzeye göre çeşitlilik gösteriyor.
♦ Süblimasyon Mürekkebi
Süblimasyon mürekkeplerinin diğer mürekkep türlerine göre çok farklı olduğunu söyleyebiliriz. Süblimasyon mürekkepler diğer mürekkeplere göre su bazlıdır diyebiliriz.
♦ Yardımcı Ürünleri
Süblimasyon baskı ürünleri olarak şunları sıralayabiliriz:
- ♦ Termal bant
- ♦ Teflon bez
- ♦ Fırın eldiveni
Termal bant; baskı yapmadan önce transfer kağıdını prese yerleştirerek onun kaymasını önler.
Teflon bez; baskı yapılan ürünün üzerine ve altına koyulur. Mürekkebin pres tavanına bulaşmamasını sağlar.
Fırın eldiveniyse; sıcak pres içerisine ürünü yerleştirmek için kullanılır. Aynı zamanda baskı işlemi gerçekleştikten sonra presin içinden ürününüzü almada yardımcı olur.